[Home] [Contact] [Nieuws] [Links]Welkom op de pda/ wap site van Autosportweb.nl!


Terugblik op het Formule 1-seizoen 2014

Het jaar 2014 ligt alweer achter ons, zo ook het Formule 1-seizoen van dat jaar. Het was het jaar van Mercedes en in het bijzonder Lewis Hamilton die de wereldtitel pakte onder de coureurs. Seizoen 2014 was lang, soms wat voorspelbaar maar toch ook weer spannend. Het seizoen kende veel mooie momenten al waren er ook momenten die zich beter niet af konden spelen.
In deze korte special willen we voordat we vooruit gaan blikken op 2015 nog een keer terug kijken naar het afgelopen seizoen.

Nieuwe regelgeving
In 2014 waren er veel veranderingen binnen de Formule 1, zo moesten de autoís weer aan nieuwe eisen voldoen. De grootste verandering van het seizoen was toch wel de 1.6 liter V6 turbo motor. Waar tijdens de jaren ervoor nog gereden werd met de 2.4 liter V8 moest ook de Formule 1 geloven aan de downsize trend. Daarnaast zat in de nieuwe V6 motor ook hybride techniek wat een grotere rol zou gaan spelen dan de jaren ervoor, toen er door sommige teams gebruik werd gemaakt van losse hybride techniek als KERS.

Andere regels die tijdens 2014 zijn ingevoerd is dat coureurs zelf een keuze mogen maken met wat voor startnummer ze willen rijden t/m nummer 99. Alleen de regerend wereld kampioen maakt aanspraak op nummer Ď1í.
Daarnaast worden tijdens de laatste race van het seizoen dubbele punten uitgereikt, deze regel is ingesteld om te proberen de spanning tot aan de laatste grand prix te bewaren.

Tot slot kreeg de wedstrijdleiding in 2014 de mogelijkheid om naast een drive through penalty ook een stop and go (tijdstraf) uit te delen.

Mercedes AMG
Het team wat zijn huiswerk het beste had gedaan tijdens de winter, was met kop en schouders het team van Mercedes. Het Duitste team wat gevestigd is in het Britse Brackley was afgelopen seizoen oppermachtig en wist maar liefst 16 van de in totaal 19 races te winnen.

Het team Mercedes bleef de concurrentie ruimschoots voor met 701 punten en eerstvolgende team Red Bull Racing had een achterstand van 296 punten.

Lewis Hamilton & Nico Rosberg
Daarnaast was er binnen het team van Mercedes AMG ook een heftige tweestrijd tussen Nico Rosberg en Lewis Hamilton. De spanningen liepen zowel tijdens kwalificaties en races als ook naast de baan hoog op tussen beide. In totaal waren er tijdens grand prix weekenden over het gehele seizoen spanningen wat zich soms uitte tot een ware titanenstrijd.

De strijd tijdens de kwalificatie werd afgelopen seizoen het meest gewonnen door Nico Rosberg, hij wist in totaal 11 keer de pole position op zijn naam te schrijven, waar Lewis Hamilton bleef steken op 7. Tijdens de races waren de verhoudingen precies andersom, hier ging Lewis Hamilton aan kop. Maar liefst 11 van de 19 grand prix wist Lewis Hamilton op zijn naam te schrijven, tegenover vijf grand prixí van Nico Rosberg.

Tot op de laatste grand prix konden beide coureurs van het team nog wereld kampioen Formule 1 worden, uiteindelijk ging Hamilton er vandoor met de winst. Hamilton eindigde in het wereld kampioenschap met 384 punten, waarbij de teller bij zijn teamgenoot op 317 bleef steken.

FinanciŽle situatie teams
Vanaf het begin van het seizoen was er onder diverse teams grote onrust over hun financiŽle huishouding. Zo was er bij Lotus, Sauber, Force India, Caterham en Marussia erg veel spanning en leek het er soms erg somber uit te zien. Uiteindelijk valt het doek voor twee van de in totaal elf Formule 1-teams in de loop van het seizoen.

Zowel Marussia als Caterham werden voorafgaand aan de Grand Prix van Amerika onder curatele gesteld en kwamen ook niet in actie in Amerika. Ook in BrazilŽ waren beide teams niet van de partij en werd zelfs het team van Marussia failliet verklaart.
Door een crowdfunding actie kon Caterham voor de laatste grand prix net genoeg geld binnenhalen om toch nog een keer in actie te komen in 2014.

Jules Bianchi
Tijdens de Grand Prix van Monaco behaalde Jules Bianchi een top prestatie door de enige twee WK punten voor het team binnen te halen. Echter is er naast deze top prestatie ook een gebeurtenis waarvan Jules Bianchi nog steeds en wellicht voor altijd getekend zal zijn. Het was de vijftiende grand prix van de Formule 1-kalender, het gehele circus was aangekomen in Japan waar de weersomstandigheden niet al te optimaal waren. Tijdens de race waren er diverse incidenten waarbij coureurs van de baan schoten, zo ook Bianchi. Echter had de jonge Fransman de pech dat er net een shovel bezig was met het verwijderen van de Sauber van Adrian Sutil, die even daarvoor al van de baan was geschoten. Met hoge snelheid schoot Bianchi van de baan en kwam hard in aanraking met de shovel. Jules Bianchi is destijds in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Momenteel ligt de jonge Bianchi nog steeds in een kunstmatige coma en is het nog maar de vraag of het ooit verbeterd. Wij hopen in ieder geval op een wonder voor Jules.

Naast de heftige gebeurtenis van Bianchi was er eind 2013 ook het ski ongeluk van Michael Schumacher wat in 2014 de gemoederen aardig bezig hield. Schumacher is sinds eind 2014 uit zijn coma ontwaakt maar heeft nog een lang en zwaar revalidatie programma voor de boeg en daarbij zijn geen zekere vooruitzichten. Laten we hopen dat voor beide 2015 een prachtjaar gaat worden.

15 maart 2015 zal Formule 1 weer van start gaan in AustraliŽ, Autosportweb blikt binnenkort vooruit op het nieuwe seizoen met een special.

Gepost op 12/01/2015 17:01 door: Redactie


Meer nieuws...
- Rosberg pakt eenvoudig zege, Verstappen teleurstellend P11
- Hamilton onverslaanbaar in Duitsland, vierde podium voor Verstappen
- Nico Rosberg pole position GP Duitsland, Verstappen P4
- Lewis Hamilton slaat dubbelslag in Hongarije tijdens tamme race
- Nico Rosberg pakt gewoon pole, ondanks bizarre kwalificatie
- Trofeo Lorenzo Bandini voor Max Verstappen
- UPDATE - Nico Rosberg krijgt 10 seconden strafpenalty voor radioverkeer
- Lewis Hamilton oppermachtig op Silverstone en opnieuw een podium voor Max Verstappen
- Lewis Hamilton op pole in Engeland, Max Verstappen derde
- Lewis Hamilton wint spannende GP van Oostenrijk, Max Verstappen wordt tweede

[Home] [Contact] [Nieuws] [Links]

Copyright Autosportweb.nl 2013