[Home] [Contact] [Nieuws] [Links]Welkom op de pda/ wap site van Autosportweb.nl!


Laatste testdag Jerez: Ferrari opnieuw de snelste

De eerste wintertest zit erop! Alle Nederlandse ogen waren gericht op Max Verstappen die voor het eerst 'echt aan de bak' kon als racecoureur in dienst van Toro Rosso. Natuurlijk worden zijn prestaties nauwlettend in de gaten gehouden en worden er vergelijkingen getrokken met zijn teamgenoot Carlos Sainz jr. Max Verstappen heeft het in ieder geval netjes gedaan.

De grootste verrassing van de wintertest op Jerez was Ferrari. Naar aanleiding van de test kunnen conclusies getrokken worden, maar dat heeft niet zoveel zin. Je weet immers niet wat de teams getest hebben? Vast niet alleen hoe snel de auto is.

Wat wel duidelijk is, is dat Ferrari de motor goed heeft doorontwikkeld. Niet alleen de Ferrari's waren snel, dat gold ook voor de Saubers die met een Ferrarimotor rijden. Na de eerste testdag zullen veel wenkbrauwen omhoog zijn gegaan. Ericsson snel? Dezelfde die in een Caterham nog geen deuk in een pakje boter reed? De conclusie die daaruit valt te trekken is dat Ericsson ˇf sneller is dan gedacht, ˇf het ligt aan de auto. Dat zal nog moeten blijken.
Kimi Raikkonen heeft vooralsnog de snelste tijd van de week neergezet in zijn Ferrari en dat zal hem goed doen na het toch wat dramatisch verlopen seizoen 2014.

Voor een aantal teams is er nog veel werk aan de winkel. Tijdens de eerste testdagen stond de McLaren meer in de pitbox dan dat de nieuwe wagen op de baan te vinden was. Zowel Alonso als Button konden deze dagen met moeite 6 ronden rijden. Elektronische problemen en een nieuwe motor zullen daar debet aan zijn geweest. De derde en vierde dag verliepen iets beter, beide coureurs konden wat meer ronden rijden, maar de auto bleef instabiel.

Lotus was de eerste dag niet van de partij, maar was wel onderweg naar Jerez. Pastor Maldonado reed twee dagen zijn rondjes zonder noemenswaardige problemen en ook Romain Grosjean kon de laatste testdag prima zijn rondjes rijden. Geen rare verrassingen en technisch malheur zoals in 2014. Lotus rijdt in 2015 met een Mercedesmotor.

Bij Red Bull was voornamelijk de testlivery een verrassing. Christian Horner legde uit dat de livery was ge´nspireerd op een helmdesign van Sebastian Vettel. Helaas kende het team van Red Bull weer veel problemen. De eerste dag ging het nog wel en kon Daniel Ricciardo redelijk met de rest mee komen, maar de tweede dag zorgde een knullige spin van Daniil Kvyat ervoor dat hij de enige voorvleugel die Red Bull bij zich had dusdanig beschadigde dat hij alleen zonder vleugel verder kon rijden. Dat dit niet geweldig ging is dan wel logisch. Nieuwe onderdelen gingen diezelfde dag nog op weg naar Jerez. De derde en de vierde verliepen ook niet zo soepel voor Red Bull. De auto had veel problemen met het ERS-systeem en stond veel stil.

Force India schitterde door afwezigheid. Het team zou in eerste instantie meedoen met de auto van 2014, maar besloot toch om dat niet te doen. Ze zijn nog altijd druk bezig de auto van 2015 gereed te krijgen en het is nog niet eens zeker of ze met de 2015-auto deel gaan nemen aan de tweede wintertestsessie op Barcelona van 19 tot en met 22 februari.

En dan de kampioen van 2014. Vorig jaar domineerde Mercedes duidelijk beide wintertests. Daar is tot nu toe nog geen sprake van. Zowel Nico Rosberg als Lewis Hamilton maakte mee dat de Mercedes af en toe stilviel en ze waren wel snel, maar niet zo snel als Ferrari en Sauber. Zoals gezegd zegt een wintertest niet zoveel over de uiteindelijke performance van de auto, omdat je niet weet wat de teams aan het testen zijn.

Sauber zal na afloop van de tests op Jerez wel erg tevreden zijn, want Ferrari heeft haar huiswerk blijkbaar goed gedaan. Ericsson en Nasr konden allebei goed overweg met de Sauber en waren allebei snel. Felipe Nasr zette op dag 3 zelfs de snelste tijd op de klokken. Deze boost kan het Zwiterse team goed gebruiken.

Volgende wintertest: 19 tot en met 22 februari op het circuit van Barcelona.

1. Kimi Raikkonen (Ferrari) 1:20.841 106 ronden 2. Marcus Ericsson (Sauber) 1:22.019 112 ronden 3. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:22.172 117 ronden 4. Max Verstappen (Toro Rosso) 1:22.553 97 ronden 5. Felipe Massa (Williams) 1:23.116 73 ronden 6. Romain Grosjean (Lotus) 1:23.802 53 ronden 7. Daniil Kvyat (Red Bull) 1:23.975 64 ronden 8. Jenson Button (McLaren) 1:27.660 35 ronden

Gepost op 04/02/2015 17:54 door: Redactie


Meer nieuws...
- Rosberg pakt eenvoudig zege, Verstappen teleurstellend P11
- Hamilton onverslaanbaar in Duitsland, vierde podium voor Verstappen
- Nico Rosberg pole position GP Duitsland, Verstappen P4
- Lewis Hamilton slaat dubbelslag in Hongarije tijdens tamme race
- Nico Rosberg pakt gewoon pole, ondanks bizarre kwalificatie
- Trofeo Lorenzo Bandini voor Max Verstappen
- UPDATE - Nico Rosberg krijgt 10 seconden strafpenalty voor radioverkeer
- Lewis Hamilton oppermachtig op Silverstone en opnieuw een podium voor Max Verstappen
- Lewis Hamilton op pole in Engeland, Max Verstappen derde
- Lewis Hamilton wint spannende GP van Oostenrijk, Max Verstappen wordt tweede

[Home] [Contact] [Nieuws] [Links]

Copyright Autosportweb.nl 2013